3. Asana – Testhelyzetek

3. Asana – Testhelyzetek

Még egyszer a nyolc lépcső:

 1. Yama – önmérséklet
 2. Niyama – vallásos megfigyelések
 3. Asana – testhelyzetek
 4. Pranayama – légzésszabályozás
 5. Pratyahara – az érzékek visszavonása
 6. Dharana – koncentráció
 7. Dhyana – meditáció és a
 8. Samadhi alkotják a jóga nyolc alapkövét.

Az „asana” szó stabil, kellemes testhelyzetet jelent. Patanjali Maharishi nem helyez nagy hangsúlyt az asanákra, sem a pranayamára. A Hatha – jóga művelői mind az asanát, mind a pranayamát a jóga külön ágazatává fejlesztették. Ők óriási figyelmet fordítanak az asanákra és a pranayamára és a kundalini ébresztésére. A Hatha – jóga fizikális jóga. A Rádzsa – jóga szellemi jóga. De a Hatha – jóga és Rádzsa – jóga nem szigetelhető és választható el egymástól – kölcsönösen függenek egymástól. Az asana a Rádzsa – jóga pótkeze.

A források óriási hangsúlyt helyeznek arra, hogy a törzset, mellkast, fejet egyenesen és stabilan, szilárdan tartsd. A kezdeti időkben a sadhanák, akik a koncentráció és meditáció gyakorlását elkezdték, olyan testhelyzeteket vettek fel, ami épp nekik tetszett.

Megfigyelték, hogy eleinte még egyenes a test, a mellkas, a fej, de néhány perc elteltével remegni kezd a test. Ha a test megmozdul, az az elmét is zavarja. A hát elkezd meggörnyedni anélkül, hogy tudnál róla. Hogy ezt elkerüljék, a rishik négy asanát alkottak, a pranayama és meditáció gyakorlásának elősegítésére:

 1. Swastikasana
 2. Siddhasana
 3. Padmasana
 4. Sukhasana

A négy közül a két utóbbi nagyon-nagyon hasznos. Rendszeres gyakorlásuk elősegíti az „egyhegyűség” elérését és az elme fokozottabb koncentrációját.

PADMASANA

Ülj a földre egy pokrócra vagy kusha fűből készített ülésre (ez a fű kifejezetten szertartási célokra használatos szent fű) vagy szarvasbőrre, vagy tigrisbőrre. Nyújtsd a lábad előre. Lassan húzd fel a jobb lábadat és helyezd a bal combra. Törzsed, mellkasod, fejed maradjon egyenes, kezeid maradjanak a térden vagy zárd össze ujjaidat és e bezárt kezet a bal bokán nyugtasd.

Megteheted azt is, hogy a bal kezed a bal térdre, a jobbot a jobb térdre helyezed, tenyérrel felfelé, mutatóujjaiddal a hüvelykujj középső ujjpercét érintve. Ez a chin-mudra.

Helyezd a sarkad a végbél alá, másik sarkad pedig a nemi szerv tövéhez. A lábfejeket illetve lábakat úgy helyezd el, hogy az ízületek egy vonalban legyenek, vagy érintsék egymást. A kezeket el lehet helyezni úgy, mint a padmasanában. Ez a siddhasana, ennek a testhelyzetnek is vannak persze különféle változatai.

AZ ASANA JÓTÉTEMÉNYEI

Ha elérted az asana tökéletességét, az ellentétpárok zavaró hatásaitól is megszabadulsz. Ilyen ellentétpárok pl. a hideg-meleg, az öröm-fájdalom, a szeretem-nem szeretem érzés – ezek alkotják a világi (földi, materiális tapasztalás) nagy részét. Ha egy asanát mesteri tökéletességre fejlesztettél, alkalmassá váltál arra, hogy elkezd a pranayamát, majd pedig a meditációt tanulni.

Az asana megzabolázza és szabályozza az elme kóborló hajlamát, rakoncátlan kalandozását, megszünteti, eltávolítja a Rajast vagy nyugtalanságot és számtalan betegségre gyógyító hatású. Ha az asana szilárd és stabil, ez óriási mértékben hozzásegíti a tanulót a koncentráció eléréséhez, a meditációhoz, sokkal könnyebben sikerül ezeket elérni.

A Rádzsa-jóga tanulóknak szilárd és egészséges elmével kell rendelkezniük, épp ezért a testet jó erőben és egészségben kell tartani. Ezeket a csodálatos asanákat a Rádzsa –jóga gyakorlóinak is el kell fogadniuk és állandóan gyakorolniuk kell.

Megosztás

Új bejegyzés: A Föld dimenzióváltása - 4. rész - Magunkban hordozni a Fényt - Nagyon sok előnye van a magas rezgésszámnak, de tudd azt is, lesznek olyan ellenségeid, akik a puszta létezésedet tartják majd taszítónak. Egyszerűen megpróbálnak elmenekülni a közeledből. Nem tudják, valójában mi történik velük, csak valahogy úgy érzik, innen menekülni kell.... / 2019.01.16. /

error: CopyRight © All Rights Reserved - Page protection is actived!