A VIPASSANA gyakorlása 2.rész

A VIPASSANA gyakorlása 2.rész

Egy fiatalember bemegy egy boltba, ahol egy idősebb férfi az eladó.
Mit árusít itt, Uram? - kérdezi a fiatal.
Bármit, amit csak szeretne! - válaszolta az idősebb.
Hát, ha így van, akkor vennék egy kis világbékét, aztán kérek a szegénység felszámolásából, a faji megkülönböztetés megszüntetéséből, és persze a férfiak és a nők egyenjogúságából is.
Az idősebb férfi barátságosan válaszolt: Elnézést, fiatalember, talán nem egészen pontosan fejeztem ki magam. Mi csak magokat árusítunk, terméseket nem.

Mint az előző levelemben írtam, a jövő termésének magjait a jelenben ültetjük el, méghozzá azáltal, hogy lecsendesítjük a gondolatainkat és megtisztítjuk az elménket és ennek útja a koncentráció és meditáció.
A legtöbb meditációs technika elsődleges célja a tudatos figyelem – vagy még inkább a tudatos jelenlét – összpontosítása (ez a koncentráció) és ugyanakkor az én, és a fizikai test ellazítása (meditáció). A meditációs technikák ellazítják, és megpróbálják kikapcsolni, vagy legalább mérsékelni azt az elképesztő méretű gondolati zajt, ami elmédet minden pillanatban elárasztja, és egyfajta belső csendet teremtenek.
Természetesen nem volt mindig belső zaj. Amikor kisgyermek voltál, még csend volt belül. Amikor például játszottál a homokozóban, az úgy le tudott kötni, annyira megfeledkeztél minden másról, hogy a külvilág teljesen megszűnt létezni, te magad is megszűntél létezni, a gondolataid is megszűntek létezni, csak egy valami létezett, maga a játék. Ezért mondja a zen mester, hogy az aláhulló falevélre rácsodálkozó gyermek: Buddha.
A meditáció tehát nem valami hókusz-pókusz, valami új, soha nem tapasztalt állapot, éppen ellenkezőleg. A koncentrációval és a meditációval éppen ezt a gyermekkorunkban nagyon is megtapasztalt állapotot hozzuk újra létre. Csak azóta annyira elfelejtettük ezt az állapotot, annyira ennek az ellenkezőjére lettünk kondicionálva, hogy komoly erőfeszítést jelent újra megtanulnunk.
A következő levelemben megkezdjük az erre való felkészülést, és elküldöm az első gyakorlatot.

DhammaSun
meditációs mester

email cím: dhammasun@vipassanameditacio.hu

Megosztás

Új bejegyzés: A Föld dimenzióváltása - 4. rész - Magunkban hordozni a Fényt - Nagyon sok előnye van a magas rezgésszámnak, de tudd azt is, lesznek olyan ellenségeid, akik a puszta létezésedet tartják majd taszítónak. Egyszerűen megpróbálnak elmenekülni a közeledből. Nem tudják, valójában mi történik velük, csak valahogy úgy érzik, innen menekülni kell.... / 2019.01.16. /

error: CopyRight © All Rights Reserved - Page protection is actived!