Korábban beszéltem arról, hogy hogyan tudjuk elérni azt a célt, amit kitűztünk magunk elé ebben a cikkben. Ha el akarunk jutni A-ból D-be, akkor nem ugorhatunk egyből a D-be, mert egészen biztos, hogy a vállalkozásunk csődbe megy.

Nem hagyhatjuk ki a fejlődést és a tanulást. De mit is jelent ez a gyakorlatban, a hétköznapban?

Sokszor maga az út fontosabb, mint az elért cél! A tanulás és a kreativitás kifejlesztése olykor hasznosabb, mint maga a végkifejlet, teljen bármennyi időbe is. Nézzük ezt meg a saját példámon:

2005 környékén járunk, amikor még jómagam sem tudtam igazán, hogy mi az, ami engem igazán érdekel. Mindenesetre több dolgot is csináltam, mert szerettem őket. Ilyen volt például a gitározás. Maga a zene amúgy is egy olyan élvezet számomra, amit nap mint nap hallgatok.

2006 körül vettem magamnak egy fekete Stag akusztikus gitárt, húszezer forintért. Fogalmam sem volt, hogyan kell gitározni, de nagyon tetszett, és meg akartam tanulni. Így aztán tankönyveket is vettem mellé, és persze rengeteg kottát. Majd belekezdtem a tanulásba. Pár hónap után már egész jól ment a dolog, és élveztem is. Aztán meguntam. Mert nem voltam képes fejlődni benne, és a bal kezem ujjai, amivel a húrokat fogtam le (akkordokat) nagyon fájtak huzamosabb játék után, attól függetlenül is, hogy a bőr az ujjaimon megkeményedtek a húrok lefogásával.

Eladtam a gitárt. Eltelt egy kis idő, olyan 2007 – 2008 környékén járunk, és gondoltam készítek egy saját honlapot, vagyis megpróbálom. Hosszú kutatás vette kezdetét, hiszen fogalmam sem volt, hogyan kell weboldalt készíteni. De, meg akartam tanulni, és addig kutattam, míg egy napon, elkészült az első honlapom, és fel is raktam netre. Ez volt akkor a www.titokfilm.hu.

Egy bökkenő volt az elején, hogy a google találati listán valahol a 100. helyen helyezkedett el, így abszolút nem volt forgalom. Akkor elkezdtem kutatni, hogy a google találati listán hogyan tudok az első oldalra kerülni. Először másoknak fizettem azért, hogy az oldalamat az első oldalra varázsolják a találati listán.

Majd később azért fizettem egy könyvért 36 000 forintot, hogy megtanuljam, hogyan kell egy weboldalt kereső optimalizálni, hogyan kell egy weboldalt a keresők első oldalára varázsolni. Több száz oldalas könyv értekezett arról, hogy milyen egy optimális weboldal, és mit vesz számításba a google, amikor rangsorolja az oldalakat a találati listáján.

Amikor valaki a keresőkben beüt egy kulcsszót, és megjelenik a lista, akkor az első helyen lévő oldal kapja a legtöbb figyelmet és kattintást, ami nagyjából 80%.

A második a listában 15%, a harmadik 3%, és így tovább, az ötödik helyen lévő weboldalra már alig kattintanak, pedig, az még mindig az első oldalon van!

Így meg kellett tanulnom, hogy hogyan kerülhet a top 3-ba a weboldalam. Először másnak fizettem ezért, majd a tananyagért, hogy megtanuljam. De közben, hiányzott a gitár. Így vettem még egy akusztikus gitárt, és újra el kezdtem zenélni, gitározni.

Ekkortájt gondoltam írok egy könyvet a vonzás törvényéről. Mert amit elkezdtem tanulmányozni mélyrehatóan, az az ezotéria volt. Három hét alatt el is készült a könyv. Mivel volt akkor már weboldalam, elkezdtem online árusítani PDF formátumban a könyvemet. De, mindent legálisan végeztem. Adószámom lett, „Könyv online kiadása” címen váltottam ki az adószámot. Így, mindenkinek tudtam számlát is adni, aki megvette a könyvemet online.

Gondoltam, ha már veszik a könyvemet, elküldöm egy kiadóhoz is, hátha… Így is lett, akik rögtön rá is bólintottak a kiadásra, mert annyira megtetszett nekik, 10 000 darab és 10 éves kiadói szerződést kötöttünk első kiadásra. 1.000.000 forint volt a kiadási költség a szerző részéről, ami azt jelentette, hogy ennyit kellett befizetnem a kiadónak, ha nyomtatásban, és a boltok polcain is viszont szerettem volna látni a könyvemet. Szerencsére nem kellett egy összegben kifizetnem, ráértem részletekben is, ami olyan 35 – 40 ezer forintot jelentett euróból visszaszámolva havonta. Mivel nagyjából 1 – 1.5 év volt a kiadási időszak, volt időm törlesztegetni. 2010 körül járunk ekkor már.

2011-ben meg is jelent fizikálisan is a könyvem, ami óriási élmény volt számomra, hiszen az első olyan dolog volt ez, amit én alkottam. Hihetetlen érzés dedikálni egy könyvet, amit te írtál. Szárnyalt akkoriban a lelkem, és örültem az életnek. Aztán persze a nagy pénzügyi válság miatt ez a terv is csődöt mondott. A kiadó kivonult az országból, mondván, hogy Magyarországon már nem éri meg nekik könyvet kiadni…

Még volt vissza egy-két részlet a kiadási költségből, így azt már be sem fizettem nekik, amikor kivonultak az országból. Idén, 2021-ben lejár a kiadói szerződés, így ezt a könyvemet is elérhetővé teszem az szaa.hu oldalon.

Közben készítettem weboldalt a könyvnek, elkészült a johnahagwood.com, mint szerzői weboldalam… azt elfelejtettem mondani, hogy azért nem jelenthettem meg a saját nevemen a könyvemet, mert akkoriban volt még egy Szalai Attila, aki szintén író volt, és azon a néven jelentette meg a könyveit, így a saját nevemen, bármennyire is szerettem volna, nem jelenhetett meg könyv. Ugyanazzal a névvel két különböző szerző nem jelentethet meg könyvet, így nekem kellett kitalálni egy nevet, amin a könyvem megjelenhet. Így lett John A. Hagwood. Ez volt az írói álnevem.

A lényeg, hogy bár imádtam írni, a mai napig is így vagyok ezzel, nem lettem szerző.

Majd jöttek a tényfeltáró weboldalaim, amik szintén nagy sikert arattak annó, miután elfordultam az ezotéria témakörétől. ilyen volt előszőr a documentary.hu, és a dfilm.hu. Pihenésnek jó volt, és én is, és az oldalaimra látogatók is kaptak jó sok információt a világról, hiszen a legtöbb film, amivel foglalkoztam, azok tényfeltáró doku filmek voltak. Minél jobban mélyre ástak a háttérhatalmas rendszerekben a filmek, annál jobb volt, és annál nagyobb is volt a nézettség. Ezek a filmes oldalak odáig fejlőttek, hogy a dfilm.hu már saját serveren futott, hiszen óriási tárhely kellett a filmeknek, amit semmiképpen sem akartam külső serverről megjeleníteni, mint például a youtube.

Közben újra meguntam a gitárt, így hát azt is eladtam… gondoltam többé már nem veszek gitárt.

Viszont idő közben szépen lassan mindent megtanultam a weboldal szerkesztésről, és arról, hogy hogyan kerülhet egy oldal jó pozícióba.

Visszatértem az ezotéria témakörébe, és határozott döntésem következményeként már csak ezzel fogok foglalkozni.

Lássuk összesen milyen oldalak voltak ezek, és milyen utat jártam be, a tanok előtt:

1. www.titokfilm.hu 2010 – Inaktív Ezoterikus és Tényfeltáró dokumentumfilmes oldal (Leglátogatottabb oldal volt, évi 1 millió látogatóval)
2. www.vonzastorvenymodszertana.hu 2011 – InaktívPublikált, ezoterikus könyv oldal
3. www.johnahagwood.com 2011 – InaktívSzemélyes szerzői oldal
4. www.documentary.hu 2012 – InaktívTényfeltáró dokumentumfilmes oldal
5. www.dfilm.hu 2013 – InaktívTényfeltáró dokumentumfilmes oldal – 2. leglátogatottabb oldalam volt.
6. Nem publikus oldal – 2016 – Inaktív
7. www.vonzastorveny.hu 2018 – InaktívEzoterikus oldal
8. www.tanok.hu 2018/2020 – AktívEzoterikus és Tényfeltáró dokumentumfilmes oldal
9. www.szaa.hu 2020 – AktívEzoterikus Könyv oldal
10. www.szuggesztiok.hu 2020 – AktívEzoterikus oldal, tudatalatti programozás, fejlesztés alatt

Amit ma láttok itt az oldalon és a többi aktív oldalamon, az ennek a hosszú és fáradtságos útnak a végeredménye. Ami látható egy webmester munkájában online, az mindössze 10%-át képezi a munkának. A 60%, háttérmunka, amit nem látnak az emberek. Marad 30%, ami a kutatást és tanulást teszi ki, hiszen bármi újat akar is az ember, először meg kell tanulni, hogyan hozható az létre, és működik-e a gyakorlatban.

A fejlődés törvényének értelmében tehát nem kerülhetjük meg a tanulás és a fejlődés ösvényeit. Az utat végig kell járni, teljen bármennyi időbe és munkába is.

Az, amit ma csinálok, olyan dolgok összességében sűrűsödött össze egyetlen pontban, amit akkor sem csinálnék másképp, ha olyan gazdag lennék, hogy dolgoznom se kelljen.

Ezek a dolgok pedig a következők:

  1. Imádok írni.
  2. Imádok weboldalt kreálni és szerkeszteni
  3. Imádom a tényfeltáró doku filmeket
  4. Imádom az ezotéria témakörét

Ezek a dolgok sűrűsödtek be a végleges tanok.hu -ba, vagy az szaa.hu-ba. Végül mindent, amit szeretek, és nagyon imádok, egy pontba fokuszáltam… de az utat, ami ezekhez vezetett, kijártam és olykor keserves módon, de megtanultam.

Tedd fel magadnak a kérdést, mi az, amit akkor is csinálnál, ha annyi pénzed lenne, hogy a pénz már nem számítana? Ez lesz az a dolog, amit neked szánt az élet, amiért itt vagy most, ebben az életedben.

0 hozzászólás

Véleménye van? Szóljon hozzá!

Csatlakozni szeretne a vitához?
Bátran tegye meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük